Sidor

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for.


onsdag, mars 23, 2011

Nu känns det bra! Kommer "rätt" frågor så har jag chans att äga på tentan imorgon.
Två dagars sjukt intensivt plugg :) som för den insatta i ämnet kan liknas vid tryckimpregnering med fullcellmetoden. Först totalt vakuum i plugget. Sedan tillförsel av kunskap under ett övertryck. I slutskedet en kort period av vakuum och vila precis innan tentan. Skillnaden vid tryckimpregnering är att medlet faktiskt sitter kvar i ett par år. För en annan tycks man glömma förtränga det mesta inom några veckor.

Delar med mig av lite kul kunskap i ämnet virkeslära:
  • Det är ungefär lika farligt att grilla korv över tallkottar som att röka cigaretter. Detta beror på de höga halterna av div. extraktivämnen som frigörs.
  • Det är lättare att klyva lövved från toppändan och barrved från rotändan.
  • Har du undrat vad skillnaden mellan tall, fura och furu är? Tall är det unga trädet, där mindre än hälften av stammens tvärsnittsyta är kärnved. Fura är det äldre trädet, där mer än hälften av tvärsnittsytan är utgörs av kärnved. Furu är produkten, dvs plankan eller brädan.
  • Äkta vanilj framställs från granröta.
  • Ett av världens mest rötbeständiga trädslag är Tasmanian Huon Pine. På grund av dess stora mängd aromatiska föreningar (tillhör gruppen extraktivämnen och skyddar mot angrepp) luktar virket mycket kraftigt.
  • Det som sprakar i en brasa av tallved är främst kärnvedens hartsämnen som antänds. En björkbrasa sprakar inte eftersom veden saknar kärnved och dess egenskaper. Tallen är således mycket mer rötbeständig än en björk.
  • Vid upphettning över 105 grader börjar virket sönderdelas och vid över 300 grader förkolnar det.

1 kommentar:

Anonym sa...

Låter som en mycket intressant kurs.

Äkta vanilj kommer dock inte från granröta utan från orkidéer och mer specifikt vaniljorkidén (Vanilla planifolia).
Vad jag minns är det från granröta industriellt framställt för att likna vanilj.

Lycka till på tentan.