Sidor

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for.


torsdag, juli 01, 2010

Mohed och Vallsta




Underbara, underbara, underbara land!! Har du ägnat lite tid åt att faktiskt tänka på hur otroligt vackert vi lever!?

Nu är de 3 veckorna för Skogforsk avslutade. 300 mil har jag kört...
Mätt vitalitet, höjd och lutning på 11 000 plantor, planterat massor av puckar och varit med om massor av tokiga saker.

I Söndags körde jag till Söderhamn, och till den lilla byn Mohed där vi bodde i ett vackert regementshus med en stor altan som vette ut mot en stor och vacker sjö. Som ett slott!
Försöket var slyigt, så det var rätt så svårt att hitta plantorna och jobbigt att ta sig fram. Det hela blev inte lättare när solen stekte på med 30 grader, och det visade sig att det bodde massor av bin i jorden. Krälade på armar, ben, på hals, händer och i ansiktet...whaaa, vad hemst det var! Men har man åkt igenom halva sverige är det inte läge att vända för lite bin...

Det andra försöket låg söder om Ljusdal, i Vallsta. Vi bodde på Orbaden Camping (rekomenderas!). Campingen var väl inte så mycket i sig, men stranden nedanför var ljuvlig. Kilometerlång och med utsikt över en stor sjö omgiven av stora berg. Som en fjord i Norge, fast med badvänig temperatur i vattnet.
Försöket låg beläget någon mil därifrån, på toppen av ett nästan 300 meter högt berg. Kommer dit sent på kvällen och tänkte få oss en överblick och komma igång med inventeringen innan vi tog kväll. Parkerar bilen, gör oss i orning samtidigt som vi lyssnar på musik, vevar ner rutorna så att bilen inte ska vara en bastu då vi sätter oss i den och funderar över nyckeln. Vi vill ju inte ta med den ut i försöket, risken finns ju att den letar sig upp ur fickan och försvinner. Eftersom rutorna var nervevade så kunde vi ju lägga den på framsätet.
Försöket var fint och lättmätt, och när vi är trötta, törstiga och hungriga beger vi oss till bilen för att åka hem. Men, den moderna Skådan har automatiskt hissat upp rutorna. Där ligger nyckeln, inlåst i bilen, mitt uppe på ett berg, lååångt bort från närmsta lilla stuga. Som tur var har vi en mobil utanför bilen, och ringer på hjälp. Någon timma senare kommer bergningsbilen och vi får hjälp att öppna dörren.



Sista dagen duggar det lite på förmiddagen. Efter lunch brakar helvettet lös. Regnet står som spjut i marken och blixtar skickas runt över himelen samtidigt som åskan får marken att skaka. Att vara på toppen av ett berg fick även mig att känna lite oro. Knotten vaknade och attackerade oss i tusentals. Varje minut var ett projekt att härda sig igenom. Tillslut blir vi så klara. Uppsvullna i ansikte och på händerna av alla bett.

Imorgon åker jag till underbara, underbara Ammarnäs!!

En vacker blomma i försöket i Mohed

Inga kommentarer: