Sidor

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for.


onsdag, april 09, 2008

Uppladdningen...

Nu är dagarna få innan starten till Kungsledenrännet går. De senaste dagarna har jag och pappa, som jag ska åka med, tagit det lugnt med träningen. Istället har vi sattsat på att förbereda oss mentalt, energimässigt och med saker. Pappa köpte dryckespåsar med slang till munnen, som ska underlätta intag av energidryck. En bra och kolhydratrik uppladdning och kontinueligt intag av energi under loppet är en förutsättning för att vi ska nå vårat mål -att ta oss i mål..
Här gäller det inte att leta låga näringsvärden och fettsnåla produkter med lågt GI, här ska det vara mycket engergi i så kompakt form som möjligt, dessutom ska den gå ut i blodet på en gång. Varje halvtimma (minst) räknar vi med att få i oss lite energi, för att hela tiden vara på topp. Som reserv har vi även med en elastisk lina, om en av oss (misstänker i sådanna fall jag) skulle "vägga". Då får man helt enkelt ta hjälp av den andre, som får ge den lilla draghjälp som kan behövas för att hålla tempo.
För att ha ännu större chans att ta oss igenom de 8 milen i fjällterräng mellan Hemavan och Ammarnäs uppdaterade vi våran valla-bod, med ett vallapulver för 1000 kronor. Dyrt?! Blir du ännu mer chokad då jag säger att den bara räcker till 4 par skidor..
Hela kvällen har vi ägnat åt att behandla våra skidor på bästa sätt. Först med ett vanligt vax-vallalager, som vi smälte i tre omgångar innan vi sicklade, borstade och slutligen puttsade bort det. Detta gör vi inför nästan varje åktur. Nästa omgång för skidorna bestod av ett lager med grafitvalla, som vi efter tre omsmältningar tog bort på samma sätt som med den vanliga vaxvallan. Det krävdes dock betydligt mer arbete, eftersom vallan är hårdare..
Sista lagret bestod av den heliga, superdyra, supervallapulvret, som vi med hög temperatur arbetade in i skidan. Denna valla tar vi bort precis före start, för att så lite som möjligt ska hinna oxidera.

Så..är vi galna som köper valla för över 1000 kronor?! Nja, det får vi väl se på lördag. Vi kan i alla fall inte klaga på dåligt vallade skidor om det går dåligt. Nu får vi bara hoppas att vädergudarna är med oss..nysnö och blåst vill vi inte ha!

Inga kommentarer: