Sidor

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for.


tisdag, maj 24, 2011

Tätortsnära skog

Idag bor majoriteten av Sveriges befolkning inte ute på landet, i närhet av skog och jordbruk, utan inne i en stad eller större samhälle. Människans behov att röra sig ute i skog och mark kvarstår dock. Bland annat har en undersökning av balansförmågan hos små barn visat tydligt att barn uppfödda på landsbygden har betydligt bättre balansförmåga än ett "betongbarn". Förmågan att lösa problem ökar också avsevärt. Nu ska dessa "skyddade" människor så ut på söndagspromenad och vill få en naturromantisk upplevelse. Gamla, fina urskogar och mysiga betesmarker. Iordninggjorda stigar, fika- och grillplattser.
Detta kräver att man anpassar skogsbruket avsevärt. Likaså jakten på vildsvin och hjorthjur i området kräver extra hänsynstagande. Att jaga mitt bland massor av människor är inte som att jaga ute i en "riktig" skog.

Likaså är betongfolket inte så insatta i skogsbruk och jakt. Såklart vill dom se en orörd skog och en ökande siffra är emot jakt. Detta ska dom erbjudas i sin betongmänniskoanpassade skog, som vi jägmästare måste skapa. En av våra uppgifter här är att locka ut storstadsmänniskan till skogen och på så vis skapa grunden till ett naturintresse och förståelse.
Men sedan måste dom ju inse att hela sveriges skogar kan förbli orörda. Visst kan man öka blädningsbruket, men trakthyggesbruket är verkligen mest lönsamt. Och att lägga ner skogsbruket finns ju inte. Så vi får helt enkelt acceptera kalhyggen.
Jakt då. Vad skulle hända om vi slutade jaga? Jo, skogsbuket skulle bli mycket svårt och troligen olönsamt med misslyckade föryngringar och kraftiga betesskador. En katastrof för sveriges ekonomi. Andelen trafikolyckor med vilt inblandat skulle öka kraftigt. Sjukdomar och svält bland viltet skulle öka. Rovdjursstammen skulle öka. Rensköttsel skulle bli problematiskt och folk skulle inte våga vistas ute i skog och mark med en ökande del vildsvin, björnar och vargar.

De som främst visar misstycke till skogsbruk och jakt bor i städer och är lite utav en betongmänniska som ser naturen som något romantiskt vackert och ska förbli orört av människan. Okunskap, okunskap, okunskap är tyvär grunden till detta. Något som jag tycker är så synd, för det försvårar ju hela processen!

En av föreläsarna idag var otroligt provocerande och hade fördommar om i princip allt och alla. Överbeskyddande mot storstadsbon så jag nästan blev rädd. Men herre gud, ska dom ut i skogen kan de väll få se en ko, se en stickväg och kliva i en lerpöl. Jag tror inte dom dör av det! Från början stod jag och blev riktigt sur och eldade upp mig själv, men tillslut gav jag bara upp och insåg att han bara var på det viset.

Så gillar man att ha åsikter om saker och ting, se till att du har kunskap bakom innan du börjar sprida dina åskiter! Är du emot jakt, sätt dig in i ämnet! Man kan inte säga att det är synd om älgen och att den är gullig och ha det som huvudargument. Man kan inte säga att det ser finare ut med en 120årig skog än ett kalhygge, och därmed tro att det räcker som argument för att helt sluta med trakthyggesbruk.

Jag har ett budskap med detta inlägg; kunskap, tack!!

Inga kommentarer: