Sidor

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for.


tisdag, november 16, 2010

Läsvecka

Det har blivit på tok för lite läsande senaste tiden. Men senaste veckan har jag malt mig igenom två trevliga böcker.

Döden och Pingvinen, Andrej Kurkov
Tänk dig en Ukrainsk variant av Arto Paasilinna, så har du Kurkovs boktyp. Jag bara älskar bara den galna humorn! Denna bok kanske lite mer tragikomisk. Deppig, men ändå så blir man glad. Den handlar, som titeln antyder om döden och pingvinen.
Viktor är en misslyckad, ensam författare som fått ta hand om en deprimerad pingvin som stadens djurpark ville bli av med. Viktor får anställning på en tidning att skriva dödsrunor. På något mystiskt sätt så omkommer personerna han skrivit om en efter en...
Verkligen läsvärd!





Lappskatteland, Annica Wennström
En trevlig roman som tar oss tillbaks till lappmarken på mitten av 1800 talet. Njenna är förälskad i Aanta Naahkese, men ingen av dom vågar riktigt visa sina känslor för varandra. En dag då Njenna är ute och går i skogen blir hon våldtagen av en av nybyggarna, och gravid med hans dotter. Samtidigt som vi får följa Njennas hårda liv, så får vi följa en kvinna som i nutid börjat nysta i släktens historia.

Spännande, lite klassiskt, men bra. Tycker att det har skrivits relativt lite välskriven litteratur om samernas förflutna. Kan dock rekommendera Åke Lundgren, för den som är intresserad.
Värd att läsa!

1 kommentar:

Elin och Helena sa...

Den första boken lät ju jättekul! Ska se om man kan beställa den hit.

Kram!
Elin