Sidor

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for.


torsdag, februari 17, 2011

Nu har jag nått kvällen innan regressionsanalystentan.
Hur känns det då?
-Fruktansvärt!

Jag har dock under veckans studier insett hur man ska lägga upp plugget på kursen, för att sedan vid omtentan klara den.
Jag är en sådan person som verkligen måste/vill förstå varför formeln ser ut som den gör och varför jag ska använda just dom siffrorna vid en uträkning. Att bara nöta in en formel och lära mig vilka värden jag ska använda utan att kunna förklara varför, a la "ja, men det bara ska vara så..." lockar mig verkligen inte. Då har ju kursen varit toltat meningslös för mig, eftersom jag kommer glömma allt efter tentan och inte kunna tillämpa kunskapen senare för att jag inte förstått vad jag gör.
Jag har suttit med de första kapitlerna, två och tre och tragglat. Läst sida om och om igen i en engelsk bok med nya ord och som inte varit i närheten av pedagogik och inte förstått någonting. Frågat lärare och fått veta exakt vad som står i formelsamlinge. Ja, men varför!? Jag kan inte förså och jag kommer inte kunna tillämpa formeln innan jag vet varför! Jag bara är sådan.

Nu har jag dock gett upp djupförståelse, och pluggar enbart upplägg på gamla tentor för att klara omtentan. Så, kursen handlar alltså inte om att faktiskt förstå regressionsanalys, utan om att lära sig gamla tentor. Så fruktansvärt fel det känns!
Jag inser att det finns en viss risk/chans att jag faktistk kommer hamna i forskarbranchen. En branch där regressionsanalys är A och O. Perfekt att jag då kan alla formler, men inte har en aning om vad jag egentligen räknar på!
Känns sorgligt att inse detta.

Ett problem till; jag har grymmt svårt för att koncentrera mig! En gång i tiden kunde jag sätta klockan på någon timma och helt stänga ute omvärlden och grotta ner mig i formler och tabeller utan problem och bli glad då jag fick tillbaks ett prov. Hur jag än försöker nu för tiden så slutar det oftast med ett akut besök på IKSU och sämre tentaresutlat. Suck. Funderar på att ge ginseng en chans.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett tips som bör tillämpas på alla kurser och delar i kurser.
Om du efter minst 1 veckas studerande på det delämnet (eller 4veckor av en hel kurs)inte förstår det och varken kompisar eller lärare kan förklara så att du förstår. Släpp förstå-i-grunden-viljan och anamma lär-för-tenta-metoden. Om poletten faller ned senare i kursen så är det fint, om inte så är det ingen fara på taket.