Träning och alkohol är en dålig kombination. Det tar upp till tre dagar att bryta ner alkoholen. För att dämpa ångesten av en sen kväll eller för att man inte hunnit träna i veckan bär det av till gymmet eller ut i löparspåret.
– Träning är bortkastad om du tränar dagen efter du har druckit, säger Pekka Kanerva. Även om du känner dig återställd jobbar kroppen för fullt med nedbrytningen. Nedbrytningen sker i levern och kräver bland annat både vätska och energi. Det är i levern som vi har vårt blodsockerförråd (glykogen). När det blir en störning i den normala processen får inte musklerna tillräckligt med blodsocker, vilket kan leda till att vi kan tuppa av.
Kroppen är inställd på att reparera
Eftersom det krävs vätska för att bryta ner alkoholen gör det också att vår vätskebalans rubbas.
– Se det som en tillfällig infektion i kroppen och ta det lugnt, säger Pekka. Kroppen är inställd på att inte förbättra någonting, utan bara reparera.
Alkoholen gör också att det finns en ökad risk för skador då vår balans, motorik och reaktionsförmåga inte är på topp.
Nedbrytningen är anledningen till att vi känner oss törstiga dagen efter. Dessvärre går det inte att påskynda nedbrytningen på något sätt, men du kommer att må bättre om du dricker mycket vatten genom att rädda vätskerubbningen lite grann.
Välj dina tillfällen
Många brukar ju även bli sugna på skräpmat dagen efter.
– Det blir en kemisk reaktion i kroppen när vi dricker alkohol och tillsammans med hormoner blir vi sugna på skräpmat, säger Kanerva.
Alkoholeffekten är densamma på kroppen oavsett om du är gammal eller ung, vältränad eller otränad.
Om du absolut känner att du vill röra på dig dagen efter kan en uppfriskande promenad göra susen. Inte ur träningssynpunkt på något sätt, men det kan vara skönt med frisk luft om man varit på kalas dagen innan med mycket mat och dryck.
Välj dina tillfällen väl när du vill dricka. Njut av det där och då, men lägg inte in ett tufft träningspass dagen efter.
Taget från aftonbladet.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar