Sidor

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for.


onsdag, november 09, 2011

Hobbitlära

Ekologikursen dundrar in på ämnet naturlig selektion. Ååå, detta är spännande! Darwins lära som har vidareutvecklats till dagens enorma, men låååångt ifrån fulländade kunnskapsförråd hos mänskligheten.

Trodde du att Hobitar enbart hör hemma i Tolkiens sagor?! Då har du fel!
Jag läser på för fullt om Hobbitars fötter, om hur de anpassade sig till att dela på den lilla ön Florens i Indonesien tillsammans med bland annat pygmeelefanter, komododrakar och tre meter långa ödlor.
Hobbitar, eller Homo florensiensis som de kallas på latin, härstammar från homofamiljen erectus som levde i Afrika (och södra Asien?).

Efter att ha isolerats på ön ändrades genotypen genom evolution och en ny, mindre art bildades. En smart jägare som på grund av sin sparsamma höjd på 1 meter och vikt på kring 25 kilo kallas i folkmun för Hobbits och är vår minsta människosläkting. För att kunna hålla en livskraftig och hög population behövde dom inte vara större. De behövde inte kunna springa, men hade fötter anpassade för att gå upprätt. De utvecklade primitiva vapen i sten och kunde till och med döda en pygmeelefant. 


Både erectus och florensis dog till slut ut. Neandertalarna kom istället att utvecklas till den människa vi är idag.

Inga kommentarer: