Sidor

A ship in harbour is safe, but that is not what ships are built for.


tisdag, oktober 25, 2011

Grönlandshaj

Jag såg precis en norsk dokumentär som handlade om varför det är så få sälar på Svalbard (länk). Det är som om dom försvinner spårlöst...kan det då vara en predator i vattnet som är orsaken..?

Grönlanshajen (Somniosus microcephalus) är en av världens största hajar och simmar tydligen runt i vattnet kring ögruppen. Då folk snackade om hajar och valar i somras, så tänke jag stora valar och kanske pyttehajar som var ofarliga, inte en av de största vi har på jorden! 6,5 meter lång och 1000 kilo tungt är detta rovdjur som enkelt kan äta upp stora sälar. Det har även hittats rester från isbjörnar och renar i undersökta magsäckar...whaaat!? På Grönland finns det många historier om hajar som attackerat inuiternas kajaker. Lyckligt ovetande om detta har ju jag plaskat runt på djupt vatten som en fisk hela sommaren (i torrdräkt och massor av kläder!).

Lite häftigt är att köttet från hajen är giftigt och man upplever förhiftningen som en exrem fylla. Matar man draghundarna med detta kan dom inte ens stå upp. Man kan dock torka köttet flera månader för att giftet ska försvinna.

Inga kommentarer: